Cari punya cari, dapat la resepi from here.
Here's the recipe:
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam
Bahan-bahan untuk air gula
3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air
Cara-cara:
1) Basuh beras pulut dan tapis air
2) Rendam dengan air kapur, 2-3 titik pewarna hijau dan air selama at least 3 jam
Ni lah rupanya bila dah rendam dengan air kapur & pewarna |
4) Tapis air rendaman tadi.
5) Kukus beras pulut tadi selama 20 minit (memang kukus kering tak yah letak bahan yang lain dulu)
Hasilnya lepas kukus kering |
6) Kisar 3-4 helai daun pandan dengan 1/2 hingga 1 cawan air. Tapiskan macam dalam gambar kat bawah nih:
7) Campurkan air pandan, santan cair dan garam dengan beras pulut yang telah dikukus tadi.
8) Kukus lagi selama 30-45 minit.
9) Sejukkan sekejap lepas siap kukus.
10) (Yang ni memang fail sket) Letak dalam plastik, padatkan dan potong ikut bentuk dan size yg kamu suka.
11) Golekkan dalam kelapa dan hidang dalam pinggang
Cara-cara nak buat air gula:
*saya cuma tambah 2 sudu besar gula biasa sebab tak suka manis sangat |
1) Campurkan gula melaka, gula dan air kedalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kacau sekali-sekala.
(Boleh kurangkan gula kalau tak suka manis atau pun lebihkan air).
Dan hasilnya (gambar air gula takdak sebab tengah masak time ni) ...................
Memang puas hati sebab sangat lembut dan cukup rasa. Tibai cukup-cukup malam tu :)
*kenapa nama dia lopes kencing manis? tengok la gula banyak mana weh :P
Selamat Mencuba :)
0 comments:
Post a Comment