Sunday, August 12, 2012

Kuih Lopes Kencing Manis

Posted by azimallaudin at 7:20 AM
First day puasa mengidam sangat-sangat nak makan kuih lopes ni. Dengan harapan menggunung tinggi, saya dan husband pun serbu la bazar Ramadha dekat sebelah balai polis Seri Serdang tuh. Ada 1 je kedai jual kuih lopes ni. Expectation tak tinggi sangat la sebab tau kalau beli ni selalunya tak sedap mana pun. Tapi saya harap ada rasa kuih lopes sket. Tapi, macam biasa la... harapan tinggal harapan. Dengan pulut yang tak masak betul and air gula yang (orang kedah kata) tawaq-hebiaq... frustrated sangat-sangat. Jadi saya pun berazam nak buat sendiri.

Cari punya cari, dapat la resepi from here.

Here's the recipe:

Bahan-bahan:

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam

Bahan-bahan untuk air gula

3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air

Cara-cara:

1) Basuh beras pulut dan tapis air
2) Rendam dengan air kapur, 2-3 titik pewarna hijau dan air selama at least 3 jam

Ni lah rupanya bila dah rendam dengan air kapur & pewarna
3) After 3 hours, mula siapkan bahan-bahan untuk mengukus.
4) Tapis air rendaman tadi.
5) Kukus beras pulut tadi selama 20 minit (memang kukus kering tak yah letak bahan yang lain dulu)


Hasilnya lepas kukus kering


6) Kisar 3-4 helai daun pandan dengan 1/2 hingga 1 cawan air. Tapiskan macam dalam gambar kat bawah nih:

7) Campurkan air pandan, santan cair dan garam dengan beras pulut yang telah dikukus tadi.
8) Kukus lagi selama 30-45 minit.


9) Sejukkan sekejap lepas siap kukus. 


10) (Yang ni memang fail sket) Letak dalam plastik, padatkan dan potong ikut bentuk dan size yg kamu suka. 
11) Golekkan dalam kelapa dan hidang dalam pinggang

Cara-cara nak buat air gula:

*saya cuma tambah 2 sudu besar gula biasa sebab tak suka manis sangat

1) Campurkan gula melaka, gula dan air kedalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kacau sekali-sekala.
(Boleh kurangkan gula kalau tak suka manis atau pun lebihkan air).

Dan hasilnya (gambar air gula takdak sebab tengah masak time ni) ...................


Memang puas hati sebab sangat lembut dan cukup rasa. Tibai cukup-cukup malam tu :)

*kenapa nama dia lopes kencing manis? tengok la gula banyak mana weh :P

Selamat Mencuba :)

0 comments:

Post a Comment

 

I Believe, I Share Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos